Deelnemen

Waarom deelnemen?

Waarom zou je meedoen aan een coöperatie voor zonnepanelen op een ander dan je eigen dak?
• Om bij te dragen aan een oplossing voor het klimaatprobleem en/of als investering met een gunstig rendement.
• Je hebt geen eigen (geschikt) dak, je woont in een huurhuis of in een appartement met een VvE die geen zonnepanelen wil.
• Samen is leuker, gemakkelijker en efficiënter.
• Je vindt zonnepanelen niet mooi, of het mag niet omdat je huis een monument is.
• Je eigen dak is te klein of er valt te weinig zon op.
• Je wilt meer zonnepanelen dan op je eigen dak passen.

Lidmaatschap

Lid worden van Spaarnezaam is de eerste stap om mee te doen. Dit kost je eenmalig 15 euro.
Als lid blijf je op de hoogte door nieuwsbrieven en hoor je wanneer er een nieuw zonnestroomdak beschikbaar komt.

Wil je meedoen en op de hoogte blijven?

Wachtlijst

Mocht je willen investeren in zonnestroomdelen, geef je dan eerst op als lid. Als er een nieuw project is, schrijf je dan vóór de deadline in.
Het bestuur wijst de zonnestroomdelen toe op tijdsvolgorde in aanmelding als lid.
Voorwaarde voor deelname is dat je in de buurt van het dak woont waar je aan deelneemt. Dit wordt vastgesteld aan de hand van een zogenaamde Postcoderoos.

Aankoop zonnestroomdelen

Als deelnemer investeer je in zonnestroomdelen.
Bij een nieuw project wordt de totale capaciteit van alle panelen in zonnestroomdelen verdeeld. Elk zonnestroomdeel produceert naar verwachting gemiddeld 225 kWh per jaar. Een zonnestroomdeel is een certificaat en is een combinatie van een lening en een aandeel. Zo krijg jij als deelnemer de grootst mogelijke opbrengst.
Om zoveel mogelijk mensen te kunnen laten deelnemen bepaalt het bestuur per project hoeveel zonnestroomdelen je maximaal kunt krijgen.

Duurzaamheidslening gemeente

Voor je investering in zonnestroomdelen van Spaarnezaam kun je gebruik maken van een duurzaamheidslening via gemeente Haarlem.

Terugverdienen

Als deelnemer ontvang je elk jaar jouw deel van netto opbrengst van de geleverde zonnestroom. Met die uitkering wordt rente en aflossing betaald op je lening. Als de lening is afgelost ontvang je deze opbrengst als winst op je aandeel.
Daarnaast heeft de overheid regelingen voor energiecoöperaties, onder voorwaarde dat deelnemers in een Postcoderoos wonen. Met deze regelingen is je investering in 7 á 8 jaar terugverdiend.

Greenchoice

Spaarnezaam verkoopt de opgewekte energie aan Greenchoice.
Daarnaast krijgt de coöperatie jaarlijks een kleine vergoeding van Greenchoice voor iedereen die via de website van Spaarnezaam naar Greenchoice overstapt. De bijdrage wordt ingezet om onkosten van de coöperatie te dekken, zoals premies en inspectie voor verzekering en vergaderkosten. Deelnemers zijn niet verplicht om over te stappen naar Greenchoice. Als je als deelnemer geen klant bent bij Greenchoice, rekent Spaarnezaam jaarlijks 17,50 euro administratiekosten.
Een deel van deze bijdrage gaat naar een project voor herstel van het tropisch bos in de Filipijnen.